Търсене на имоти

Край на безразборното строителство по Черноморието

Край на безразборното строителство по Черноморието

Предложени са промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които имат за цел да сложат край на  безразборното строителство по Черноморието.


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откри кръгла маса в подкрепа на промените, с участието на експерти от строителното ведомство, архитекти и инженери.


Основни точки в новия закон са да се ограничи строителството в 100-метровата зона по брега, да се намали броят на бетонените сергиите и дървените бараки по плажовете и да се регламентират свободните зони за плажуване. Освен това свободните зони и платените плажове трябва да са равностойни.


Друга цел на Закона за Черноморското крайбрежие е ясно разграничаване на разходите и приходите от концесии и наеми, освен това кандидат-концесионерите вече трябва да имат чисто съдебно минало. Това ще помогне тези приходи да бъдат инвестирани в развиването на транспортни връзки, алеи и благоустрояване там, където е необходимо, както и за премахване на незаконни обекти от ивица.


В новата версия на  Закона за устройството на черноморското крайбрежие е заложена и идеята, сградам която се строи до плажната ивица да е на разстояние най-малко равно на височината й, за да не се засенчва плажът.
Лиляна Павлова  каза още, че е важно природата да се запази красива и чиста, а плажовете да са достъпни, да има пешеходен достъп навсякъде до брега и да няма ограничения задължително да се използват чадъри или шезлонги. Друго важно нещо е да се предотврати възможността сергии да продължат да функционират и да бъдат разположени по плажната ивица, а да бъдат само на определени места.


Промени ще има и в управлението на финансовите ресурси в черноморските райони. Идеята е да се отпускат парични средства на областните управи, които да отиват за почистване на бреговата линия. Освен това се въвеждат санкции за незаконен добив на пясък от брега, като контролът ще се извършва от общините.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини