Търсене на имоти

Проектираха плаващ град, който може да устои на силен ураган

Архитекти от Bjarke Ingel Group /BIG/ са създали проект за плаващ „град“, който би могъл да устои на ураган от пета категория! Наречен Oceanix City, той кореспондира с повишаването на морското равнище, което ще засегне до 90% от крайбрежните градове в света през следващите 40 години. Състои се от серия шестоъгълни, 12-акрови села, които могат да се групират в няколко, кратни на шест, за да се създаде архипелаг. Всяко село може потенциално да приюти 1650 жители или общо около 10 000 души, предава thespaces.com.
 
 
снимки: Bjarke Ingel Group
 
Нискоетажни сгради, направени от устойчив дървен материал и бамбук, ще бъдат построени върху плаващите платформи. Слънчеви панели, вятърни турбини и системи за филтриране на водата, както и земеделски земи ще направят плаващите общности самодостатъчни и екологични.
 
снимки: Bjarke Ingel Group

Идеята за плаващия град е била представена на първата Кръгла маса на високо равнище на ООН за устойчиви плаващи градове в централата на Организацията в Ню Йорк, САЩ. Предложението на BIG, в сътрудничество с водния доставчик „Oceanix“ и MIT, ще покаже как изкуствените острови се строят на сушата, преди да бъдат изтеглени във водата.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини