Търсене на имоти

Кметът на Каварна подкрепя гражданите, възразяващи срещу Интегрирания план за управление на три защитени зони в района на Калиакра

Организираният на 04.08.2017 г. в Каварна протест на над 600 жители на общините Каварна, Шабла и Балчик, възразяващи срещу представения за обществено обсъждане Интегриран план за управление (ИПУ) на три защитени зони в района на Калиакра - „Комлекс Калиакра”, „Калиакра” и „Белите скали”, е подкрепен от кмета на община Каварна Нина Ставрева, информира официалният общински сайт. За спазване на законите, нормите и директивите на Европейското законодателство, но в синхрон и баланс между защитата на природата и поминъка на хората, е настояла кметът Нина Ставрева, като е подкрепила заявената от протестиращите необходимост от нова процедура и нов интеграционен план, с участието на международни специалисти и експерти, след предварителни  срещи с  ползвателите на  земеделски земи и с рибарските сдружения от региона. Подкрепа за протестите на жителите на общините Каварна, Шабла и Балчик са изразили и жители на общини по Южното Черноморие - Несебър, Обзор, Бургас и  Ахтопол.
 
От предвидената в Интегрирания план за управление на защитена зона „Комлекс Калиакра”, забрана за строителство в региона и за обработка на земеделска земя, в т.ч., засаждане на зърнено-бобови, етерично-маслени и технически култури, зеленчуци и трайни насаждения, са засегнати повече от 25 000 души, на които се отнема поминъка и това е предпоставка за обричане региона на обезлюдяване, е заявила кметът на Каварна Нина Ставрева. Изразената в тази връзка позиция на трите общини ще бъде изпратена до Европейската комисия с настояване за стартиране на процедурата отново, провеждане на нова международна експертиза и разговори както с местната власт, така и със собствениците и ползвателите на земеделски земи и други имоти, с цел намиране оптимално решение на  проблема. Изключително важно е да бъде отчетен начинът на трайно ползване на включените в обхвата на ИПУ земеделски земи, което, според Нина Ставрева, към настоящия момент не е направено при очертаване на границите на защитените зони.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини